
5 veelgemaakte fouten bij koude acquisitie
5 veelgemaakte fouten bij koude acquisitie
En hoe jij ze voorkomt voor meer resultaat
Koude acquisitie blijft één van de meest effectieve én directe manieren om in contact te komen met potentiële klanten. Maar toch zien we in de praktijk dat veel bedrijven onnodige fouten maken. En dat is zonde want met een paar aanpassingen kun je van koude leads warme afspraken maken.
Bij De Leadopvolgers bellen we dagelijks voor klanten in de zakelijke markt. We weten wat werkt en vooral wat níet werkt. In deze blog delen we de 5 meest voorkomende koude acquisitie fouten en geven we praktische koude acquisitie tips om jouw aanpak te verbeteren.
1. Geen voorbereiding
Een lijst met namen en nummers is niet genoeg. Als je belt zonder te weten wie je aan de lijn hebt, waar het bedrijf voor staat of wat hun mogelijke uitdaging is, straalt dat af op je gesprek. Koude leads prikken daar zó doorheen.
Tip: Neem vóór elk gesprek even de tijd om de website of LinkedIn-pagina van je prospect te bekijken. Zo kun je inhoudelijk en persoonlijk starten.
2. Te veel zenden, te weinig luisteren
Een veelvoorkomende fout: je begint met pitchen zonder eerst te luisteren. Maar niemand zit te wachten op een verkooppraatje van iemand die zijn situatie niet kent.
Tip: Stel open vragen en laat de prospect praten. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe pakken jullie momenteel [specifiek probleem] aan?” Zo toon je interesse en ontdek je waar hun behoefte ligt.
3. Onpersoonlijke gesprekken
Koude acquisitie is niet koud als jij warm binnenkomt. Een afstandelijke benadering of monotoon script zorgt ervoor dat je geen klik maakt.
Tip: Wees menselijk. Gebruik de naam van je gesprekspartner, toon oprechte interesse en laat merken dat je echt in contact wilt komen, niet alleen iets wilt verkopen.
4. Geen opvolging na het eerste contact
Dit is misschien wel de grootste van alle koude acquisitie fouten: je belt één keer en laat het daarna liggen. Terwijl juist opvolging het verschil maakt.
Tip: Plan altijd een vervolgactie in. Stuur een bevestiging per mail, bel nog een keer na of voeg de lead toe op LinkedIn. Gemiddeld zijn er 5 tot 8 contactmomenten nodig om een afspraak te maken.
5. Geen duidelijke boodschap of doel
Als je zelf niet weet wat je doel is, weet de prospect dat ook niet. Een onduidelijke boodschap leidt tot verwarring en vaak een kort gesprek zonder resultaat.
Tip: Formuleer vooraf wat je doel is: wil je kennismaken, een afspraak plannen of een behoefte verkennen? Zorg voor een korte en krachtige openingszin waarmee je direct waarde toevoegt.
Wat levert een betere aanpak op?
- Meer gesprekken met écht geïnteresseerde prospects
- Meer afspraken met de juiste beslissers
- Kortere salescyclus en hogere conversie
- Meer plezier in het bellen – ook voor je team
Klaar om koude acquisitie fouten te voorkomen?
Bij De Leadopvolgers nemen we koude acquisitie uit handen van bedrijven in uiteenlopende sectoren. Wij bellen koude leads in jouw naam, werken met een duidelijke structuur en zorgen voor waardevolle afspraken.
- Persoonlijke aanpak
- Slimme scripts & leadopvolging
- Geen push, maar echte gesprekken
Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Koude acquisitie uitbesteden? Wij bellen, jij groeit.